Karczma Obrochtówka w Zakopanem to miejsce, które po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler przeżywa swoją drugą młodość. Nie brakuje chętnych, którzy odwiedzają tą wspaniałą Karczmę aby na własnej skórze przekonać się przede wszystkim o wspaniałym jedzeniu jakie jest tu serwowane.
Budynek Karczmy to piękna góralska willa wybudowana przez Jana Obrochta w 1898 roku. Budynek ten zachęca typową podhalańską architekturą i prezentuje kwintesencję góralskiego stylu i kultury. Obrochtówka była odwiedzana przez największe znakomitości, takie jak Stefan Żeromski, Henryk Sienkiewicz, Czesław Niemen czy Anna German. Właściciel - Jan Obrocht postanowił otworzyć w budynku pierwszą regionalną karczmę aby osoby odwiedzające Zakopane mogli delektować się specjałami kuchni góralskiej. Karczma została otworzona w 1971 roku i od razu zyskała rzeszę zwolenników.
Niestety z czasem w związku z rosnącą konkurencją, zwłaszcza na Krupówkach, Karczma Obrochtówka straciła na zainteresowaniu. Ulica na której znajduje się ta piękna, góralska willa oddalona jest od Krupówek, dlatego wielu gości odwiedzających stolicę Tatr, nigdy obok niego nie przechodziło. Jednak na początku 2011 roku karczmę odwiedziła słynna restauratorka Magda Gessler, która przeprowadziła w niej prawdziwą rewolucję. Dziś karczma cieszy się ogromnym zainteresowaniem gości i oblegana jest przez miłośników góralskiego jedzenia.
Menu oferuje wspaniałe dania kuchni regionalnej, góralskiej. Wielkim hitem karczmy jest jagnięcina pod śniegiem. Jest to danie, z którego Karczma Obrochtówka słynie i przyciąga coraz więcej gości. Ponadto szeroki wachlarz dań z baraniny oraz inne góralskie przysmaki a do tego przystępne ceny i specyficzny klimat miejsca sprawiają, że chętnie pojawiają się tu takie sławy jak Adam Małysz, Olaf Lubaszenko, Magdalena Schejbal czy Walter Hofer.
W sezonie jest bardzo ciężko o wolny stolik, dlatego rezerwacji należy dokonywać ze sporym wyprzedzeniem.
Proszę czekać