Dodaj do obserwowanych

Muzeum Oscypka Zakopane

Muzeum

Ważne informacje

Opis

Muzeum Oscypka Zakopane

POKAZY WYROBU OSCYPKA

Obejrzyj jak na Twoich oczach powstaje najpopularniejszy z góralskich serów. Zobacz wszytstkie etapy jego produkcji zgodnie z tradycyjną recepturą. Dowiedz się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, co to jest kosor, ferula czy pucenie. Wszystko w formie prezentacji z czynnym udziałem publiczności.

ZRÓB WŁASNORĘCZNIE SWÓJ SEREK

Poczuj się jak prawdziwy juhas. Wszyscy uczestnicy pokazów, pod czujnym okiem naszych baców, mogą samodzielnie zrobić swój własny serek. Owieczka? Baranek? Może jelonek? To od Ciebie zależy jaki kształt wybierzesz.

KUP GÓRALSKIE SERY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI

W naszym sklepie kupisz najlepsze sery. Oryginalne, certyfikowane oscypki z okolicznych bacówek. Gołki, redykołki i inne sery gazdowskie. Spróbuj koniecznie bundzu oraz aromatycznej bryndzy robionej ręcznie według starej receptury. Oferujemy także regionalne pamiątki i rękodzieło.

Oscypek

to twardy, wędzony, owczy ser wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Niektórzy znawcy tematu twierdzą, że oscypek powinien nazywać się „oszczypek”, gdyż zawdzięcza on swą nazwę „scypaniu”. Jest to jeden z etapów produkcji, polegający na rozdrabnianiu sera w celu pozbycia się serwatki. Może także chodzić o rozdzielanie, rozszczepianie drewnianych form zwanych „oscypiorkami”. Służą one do ostatecznego formowania kształtu wyrabianego sera i nadawania mu charakterystycznych dla niego zdobień.

Po wydojeniu owiec zlewa się mleko przez lniane płótno, zwane „sata” do drewnianego wiadra czyli „puciery”, aby pozbyć się zanieczyszczeń, np. ździebeł słomy. Następnie mleko jest podgrzewane nad ogniskiem w kotliku.

Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zostaje zaprawione podpuszczką, po góralsku „zaklagane”. „Klag” czyli wysuszona podpuszczka wyrabiany był z żołądków cieląt lub jagniąt, najlepiej takich, które nie jadły jeszcze trawy. Skrzepnięte mleko rozbija drewnianą łopatką, zwaną ferulą, następnie dodaje nieco gorącej wody, aby kawałki skrzepu się posklejały i opadły na dno naczynia. Na tym etapie masę serową odciska się z serwatki i ugniata w kształt kuli, czyli „pucy”.

Ser jest następnie kilkakrotnie parzony w gorącej wodzie, po czym po założeniu na niego drewnianej formy, nadaje się mu charakterystyczny, wrzecionowaty kształt. Przez kolejną dobę uformowane oscypki poddawane są kąpieli w „rosole” czyli silnym roztworze soli, który na zasadzie osmozy wyciąga z sera pozostały nadmiar wody. Ostatni etap to wędzenie odbywające się na specjalnej półce po dachem bacówki. Podczas organizowanych przez nas Pokazów Wyrobu Oscypka mogą Państwo wziąć udział w całym opisanym powyżej procesie i na własne oczy zobaczyć jak powstaje najsłynniejszy góralski ser.


Oscypek przywędrował na polskie ziemie wraz z wędrującymi wzdłuż całych Karpat pasterzami wołoskimi. Pierwsze wzmianki o produkcji wędzonego lekko słonawego serka pochodzą aż z XV wieku: znajdują się w dokumentach lokacyjnych wsi Ochotnica w Gorcach. Natomiast dokładny opis, jak oscypek wytwarzać umieszczono w instruktażu państwa Ślemieńskiego na Żywiecczyźnie, w 1748 roku. Ta pierwotna receptura nie zmieniła się do dziś.

Od 14 lutego 2008 r. oscypek jest zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Może on być wytwarzany jednie w województwie śląskim - w gminie powiatu cieszyńskiego (Istebna), w gminach powiatu żywieckiego (w Milówka, Węgierska Górka, Rajcze, Ujsoły, Jeleśnia, Koszarawa), w całym powiecie nowotarskim i powiecie tatrzańskim, w gminach powiatu suskiego (Zawoja i Bystra Sidzina), w gminach powiatu limanowskiego (Niedźwiedź i cześć gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego lub znajduje się na południe od rzeki Kamienica oraz sołectwa z gminy Mszana Dolna: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz) oraz w gminach powiatu nowosądeckiego (Piwniczna, Muszyna i Krynica).

Pierwszym bacą w Polsce, który zdobył certyfikat uprawniający do produkcji i sprzedaży oscypków zgodnie z recepturą zastrzeżoną przez Unię Europejską był Kazimierz Furczoń z Leśnicy. Jego pyszne oscypki (w okresie od maja do grudnia) i inne sery z założonej przez niego Spółdzielni „Gazdowie” są do nabycia w naszym sklepie .

Zwiń Czytaj więcej

Lokalizacja

Zakopane, Jagiellońska 28
Pokaż mapę
Ukryj dodatkowe informacje o atrakcji Pokaż dodatkowe informacje o atrakcji
  • od 10:00 do 18:00
  • od 10:00 do 18:00
  • od 10:00 do 18:00
  • od 10:00 do 18:00
  • od 10:00 do 18:00
  • od 10:00 do 18:00
  • od 10:00 do 18:00
Data ostatniej aktualizacji: 17.07.2019, 23:00

Oceny i recenzje

Byłeś w tym obiekcie?
Dodaj swoją ocenę i recenzję tego obiektu.
Opublikowanych opinii: 0
Muzeum Oscypka Zakopane
Muzeum
Cena już od:
20 zł do 25 zł
W tym tygodniu atrakcję obejrzało
już 15 osób
Obserwuj
Przykład
Zapisz się na newsletter
  • Bądź na bieżąco z ciekawymi ofertami serwisu
  • Poznaj możliwości serwisu Atrakcje.pl
Facebook